2011/04/16

20110416 Missió complerta...mostrar noves carreteres al Colell !

Trobar en un radi de menys de cent quilòmetres de Calaf  carreteres inèdites pel Colell és una feina díficil. Per això fer una sortida que en combini tres és l'h...!
Carreguem les bicis i anem a Sant Martí de Maldà a començar la ruta d'avui. Farem el tram de Maldà fins a Solivella passant per Vallbona de les Monges fins a Solivella i allà entroncarem amb el recorregut del BRM300 d'enguany que es farà el darrer dissabte d'aquest mes.
Al començar a pedalar ja veiem que la cosa està fresqueta i en Ribi s'empenedeix d'haver-se tret al darrer moment els camals. No ens sobren els guants llargs. Aquesta primavera ens fara parar una mica ximples.
Després de sortir de Sant Martí , arribem a la rotonda de Maldà i comença el primer tram inèdit del Colell : la carretera que mena a Vallbona de les Monges , una de les tres pedres angulars de la Ruta del Cister .
La carretera és d'aquelles tranquil.les per llocs anclats en el temps que encara conserven els seus origens, una opció per perdre un cap de setmana recarregant les piles. De fet a part de la riquesa cultural i paisatgística , la zona es rica en instal.lacions per fer aquestes tasques de recàrrega de piles, i a les ja veteranes de Vallfogona s'hi sumen les més noves de Rocallaura per on passem abans d'enfilar el darrer collet que ens porta als peus dels molins de la Serra del Tallat. Aqui el pis canvia , passant a ser una carretera ampla i de ferm nou que després de ràpida baixada ens aproparà fins a Solivella.
Passem el poble i a la sortida agafem la carretera de Blancafort per arribar a l'Espluga de Francolí on decidim esmorçar. Continuar seria fer tota la pujada de Prades amb l'estomac buit amb els perills que això comporta.
Anem a les Disset Fonts , un local ja clàssic en les nostres sortides dels "carreterus".
Quan sortim enfilem cap a Poblet per agafar la carretera de Prades , una bonica pujada de suau desnivell però amb uns bones paelles on podem sempre trobar colles de ciclistes que hi circulen. sempre. Amb alguns si no hi ha presses fem petar la xerrada , d'altres a vegades sembla que els molestem la seva "volta ràpida"...
Arribem a Prades , la vila vermella,  sempra plena de gent , quan no són els bolets , l'excursionisme, tot és una bona excusa per fer-hi una escapada. Anem a fer la clàssica foto amb la seva famosa font. Quantes vegades no l'hem vist a TV3 aprofitant les primeres nevades, no obstant la alçada de 1000m no enganya!

Proseguim en direcció al coll d'Alforja , en Colell i en Ribi reculen pel mateix carreró que hem entrat, no es refien de les meves indicacions d'anar pel carreró que surt a l'altra banda del poble . Es deuen pensar que anirem a fer trialeres...quina fama!.
Toto baixant cap el coll ens comença a sortir a rebre el sol. Avui ha fet un dia més aviat grissòs sense color, però els camps quan surt el sol ens mostren una verdor que enlluerna.
Al coll trobem una bona colla de mountainbikerus que estan reagrupar. Aquesta és una molt bona zona per fer sortides. Llàstima que sols tinguem una cinquantena de caps de setmana a l'any per voltar. Això està mal pensat! Que hi farem...
A Ulldemolins s'ens enganxa tot una colla de ciclistes que retornen a Lleida pujant les crestes de Llena i tirant per Juncosa. Anirem pujant plegats un trosset fins el trencall cap a Vinaixa , però un comentari sobre el meu retrovisor i la complicitat d'en Ribi fan que acabem tots disgregats i el grupet disgregat . Només fa falta que ens piquin una mica i pam ...!
Esperem al Colell , per poder començar la segona carretera inèdita , però just quan comencem a tirar per la LP-7013 parem doncs en Ribi se n'adona que la seva roda trasera va malament. Té un radi trencat. L'enganxem perquè no faci nosa , obrim el pont de fre i reemprenem la marxa poc a poc , no sigui cas que la cosa s'ens compliqui doncs la carretera està força picada i més val no jugarse el perdre més temps per culpa d'una avaria.
Quan arribem a la Pobla de Cèrvola , la carretera es troba en millor estat i ens permet tornar a guanyar una mica de promig. Arribem finalment a la cruïlla de Vinaixa i decidim passar pel mig del poble. Quins records d'aquella volta cicloturista a Catalunya que varem fer amb en Colell i l'Amadeu a finals dels 80's a l'etapa Lleida-Cambrils , un calurós dia d'agost , quan encara hi passava la carretera nacional de Lleida a Tarragona pel bell mig del poble, creuant per sota el pont...
Una vegada hem travessat el poble agafem la variant i comencem a pujar pel doble carril fins el trencall de Tarrés.
Iniciem la tercera de les carreteres inèdites , en aquest cas una carretera de nova factura que fins on s'acaba el pressupost ens deixa dalt de la cornisa del parc eòlic , i de sobte ....s'acaba la glòria: la carretera s'estreny , senyals d'obres , graveta , màquines als costats ,..., tornem-hi !
Arribem a Fulleda, lloc d'origen , i no pas de naixement d'Agustina d'Aragó però que vist el monument amb canó de veritat , la deuen tindre com a filla predilecta.
A tots els pobles d'aquesta zona les velles construccions tenen unes coloracions amb tonalitats ocres que resalten amb el blau intens d'aquest dissabte ara ja força assoleitat  de primavera. El següent poble , l'Espluga Calba no n'és una excepció , i la volta que donem entrant per la nova variant ens permet contemplar aquests petits tresors tant propers i alhora desconeguts que tenim.
Ara ja sols ens queden un parell de pujadetes i la carretera ja baixa amb un fort pendent fins el trencall de la carretera d'els Omells d'en Gaià  tenint ja al fons l'estampa del castell de Maldà a la vista.
Fem la darrera apretada i arribem a Sant Martí , on l'amic Colell es queda a dinar a Ca la Maria, amb l'esperança de que al sortir el puguin agafar la colla d'en Pere Martí , que avui estan fent de manera anticipada el brevet a fi i efecte de poder ajudar en les tasques organitzatives i de control de l'event. En Ribi i jo , ja en tenim prou per avui , carreguem les nostres bicis , fem el breu però merescut "trago" i tornem a casa.




Fotos                             BRM300 PC Bonavista                Track

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada