2011/07/10

20110709 Calaf-Benasque-Calaf

Tot una clàssica que no em podia perdre , amb un bell recorregut que ens porta de les nostres terres de secà fins a tocar un dels centres neuràlgics dels Pirineus , la població de Benasque.

Per aquest any som els tres Ramons els que ens hem engrescat i el dissabte a les 6 del matí hem quedat davant la casa del Colell.

Al passar per la plaça dels arbres ens trobem en Manolo , Xavi i Joel que han quedat per fer el Pedraforca. Sols els desitjo que demà no vagin a Sant Llorenç ! Quina animalada l'any passat !

Amb una mica de fresca baixem cap a Castellfollit. Avui estreno els manguitos, i la resta de l'equip del club , feien pinta de calents i en aquest moment ho calen i ho són!.I els culottes un 10 ! la badana de gran qualitat, gairebé segur que aniré amb ells a la PBP.

Ens arribem a Ponts , travessem el poble i jo paro breument, sense sort a fer un geocaching a la presa que hi ha abans de creuar el riu. Ja hi tornarem un altre dia amb més temps i amb unes altres sabates!.

La pujada cap a Comiols per aquesta banda sempre l'he trobat més trencadora que per Artesa , amb continues pujades i baixades que no ajuden a agafar un ritmet.

Al final arribem al coll amb la sorpresa que han canviat els rètols . Que hi farem ! Foto i mentre el Colell i en Ribi s'avancen fins Isona on esmorzarem , jo faig un geoamagatall tot disimulant per la presència d'un geomuggle que ha anat a buscar cobertura de telèfon allà. Al final una dotzena de minuts i bingo !

Baixo cap a Isona on ja m'espera l'esmorçar a taula. Els meus colegues m'endevinen el que vull beure i menjar ...tampoc és tant difícil , el de sempre: una coca cola i un entrepà de truita!.

Recuperem el temps i amb 37 minuts som-hi una altra vegada. Decidim seguir fins a Conques per la carretera vella , una opció més tranquil.la ja que de tant en tant ens trobem amb conductors que tot i l'amplada encara ens han de passar a fregar. Poc respecte per la vida dels altres !.

Arribem a Tremp , avui no hi ha les màximes temperatures històriques que varem registrar quan feiem els radis i ens coincidia la màxima amb el lloc on haviem estat . Quin estiu el del 2003 !

La carretera cap a la Pobla de Segur amb el seu nou itinerari més adreçat és nou per a mi , encara que personalment i per fer amb la bicicleta m'agradava més fer-ho per les corbes tot ressegint les caletes. Per cert avui el pantà es troba ple fins dalt, i tant el Colell com jo coincidim en que no l'haviem vist mai tant ple.

Arribem a La Pobla , una salutació al nostre company de randonneurs l'Alex Roca que és d'aqui, i seguim per la carretera cap a Senterada.

Tot i el poc desnivell , aquest tramet s'em fa pesadot , especialment la calor , quan no bufa el vent tinc la sensació que m'estic fregint!.

Quan passat el trencall de Sarroca quan comença a pujar les primeres rampes , veig com me'n vaig cap enrrera i  a les primeres corbes em despenjo dels meus companys. No vaig gens fi , i al final un cop passat el poble de Perves he de parar al rebre la trucada de la meva dona i estic a punt de fotre la truita per sobre del telefon. Quin descans ! Es nota que no faig botellon i no estic acostumat a aquestes vomitades. Es veu que l'esmorçar no se m'ha posat bé. Ara entenc les calorades al pla .I les cares del Colell quan li explicava!.

Arribo al coll , em faig una autofoto al cartell (ara resulta que ens han baixat l'altura) i quan giro veig que a l'altre banda del coll hi han els dos Ramons asseguts a costat del rètol. Foto , una mossegada i som-hi , cap el coll de Viu de Llevata que per aquesta banda sols té un quilometret escàs i el Colell vol fotre un trago!

Parem al xiringito que hi ha al costat del coll i ens fotem un més que merescut glop , abans d'iniciar la baixada que ens durà a Pont de Suert on tenim previst dinar.

Amb un servei dels que tant et poden planxar un ou com fregir-te una corbata dinem a un lloc clàssic d'aquesta sortida , el bar Lavaix.  Sols a l'edició del 2002 que varem anar a Bielsa varem dinar a les Paüles , i vista la distància que hi tenim al veure el rètol de quinze quilòmetres un bon tros més enllà , tant el Colell com jo ens fem creus del lluny  que varem anar a espetegar aquell any . I a més amb el Colell malalt i en baixa forma!.Quina manera més cruel d'animar-nos tenim ....!

El coll d'Espina sempre es fa una mica llarg ja que sempre el pujem amb la calorada tot i que una bona part es pot fer a l'ombra que s'agraeix i el fa més facilet i distret.
Baixada i tornem-hi cap amunt fins el coll de Fadas , on ja podem gairebé  ensalivar el trago que tenim previst fotre'ns a Castejon de Sos.

Tot i que no soc un bon baixador , aquesta baixada sempre m'ha agradat i m'ha cridat l'atenció els passos per boscos túpids i les toponimies que ens fan pensar en la part més salvatge i arrelada en els temps dels Pirineus.

Així ens arribem a Castejon on anem a fer el trago. Al sortir , quina rotoooonda que han fotut aqui , no s'estan de res ! ,  és allò de preu per preu ...!

Anem fent via ràpidament i ens arribem a Benasque , on a les primeres cases ja podem veure el rètol del nostre hotel , el San Anton .

Entrem a deixar les bosses per pujar més lleugers a Cerler i quan li estic demanant a la noia de recepció , llavors la veu de l'experiència , l'avi Colell ens diu que ja n'hi ha prou , que s'ens farà fosc i que un altre dia serà .Fi de trajecte !.
Fem una bona pensada , una retirada a temps diuen que és una victòria i després d'un bona dutxa anem a Barrabés a delir-nos una mica en aquest temple del material de muntanya. Despres fem un trago al motarra-bar com ja varem fer l'any 2004 , amb una decoració curiosa.

Després de la breu incursió turística , comprar quatre coses per portar a l'endemà , anem a sopar i a dormir d'hora que demà serà un altre dia.

L'endemà podem aprofitar fer una mica d'esmorzar al mateix hotel que ens serveixi per fer els seixanta quilometres fins a Graus on farem un esmorzar més potent , en la nostra tònica !

Tot i la por inicial al fred tot baixant paral.lels al riu i pels espectaculars pasos del congost de Ventamillo , la veritat és que no fa tant fred com ahir sortint de Calaf !

Després de passar Campo el gps em marca un dels pocs geocahings de la zona , però veient que es troba a l'altra banda del riu i dalt d'un castell , deixem-ho per una altre dia !.

Arribem a Graus , i ens fotem uns entrepans bonissims , res a veure amb el pa xiclet d'ahir . De les dues opcions que teniem anar cap a Estada i Binefar o fer la ruta per Benabarre agafem aquesta que ja coneixem .
Passem el pont i comencem a pujar cap a la capital de la Ribagorza .
La ditxosa foto de marres

Quan arribem als seus carrers i aprofito per fer una foto sense aturarme , de cop sento uns crits al meu darrera : "Caballero , caballero !". Em giro i veig un guardia civil que m'apunta amb el dit . Ara em fotarà una multa per anar fent fotos tot pedalant , penso. Llavors em crida "ya esta borrando esta foto " .

Una mica aturdit per l'escena més pròpia d'en Benny Hill que d'una sortida en bici , gairebé sols tinc temps per agafarme al manillar i començar a baixar pels carrers fins arribar a la nacional.

Resulta que es pensava que estava fent fotos d'una instal.lació militar . Mare de deu amb lo barats que estan sortint darrerament els teleobjectius i aniré a fer espionatge fent equilibris amb una càmara compacta i damunt la bici! Mare de Deu, Senyor !.

Decidim no aturarnos a la benzinera que ens ha fet tantes vegades de control als nostres brevets i aprofitar que el vent ens va bé per tirar cap a Alfarràs.

Sols una aturada per omplir els bidons del Colell i menjar quatre ganyips i una foto al coll de Saganta i aprofitem l'excel.lent pis i el vent per plantar-nos a la nostres contrades. El canvi d'asfalt curiosament coincideix amb el de provincies... Que en som de borinots !.

A Alfarràs fem una aturada per omplir dipòsits : coca cola sense plom i xampu super. I no podem passar de llarg amb uns gelats que a aquestes hores es posen la mar de bé.

Anem massa bé , la F1 comença a les dues i nosaltres arribarem a Balaguer massa d'hora . No ens aturem ni a la font de Castelló de Farfanya , lloc tòpic i típic de remullada. El nostre patró de terra endins el Colell l'ha encertat amb els vents i cal aprofitar l'avinentesa!.

Al passar per la passarela sobre el riu veiem com la cosa està engrescada amb la Transsegre , aquesta bogeria de baixar el riu amb qualsevol andromina que ja cel.lebra els seu 27 aniversari i que té tot el poble revolucionat.

Anem a la barretina que normalment es troba tancat els diumenges però que amb aquesta història ha obert les seves portes.

Veig part de la cursa amb "prismàtics" i abans de les tres ja hi tornem a ser ,tot i que la cosa promet.

Quantes voltes dona la vida aquell any venint de Benasque i dinant a Balaguer també varem la cursa, tot i que era una setmana abans F1 Magny Cours 2004 amb un Alonso que iniciava el primer dels seus títols mundials.

La pujada cap a Agramunt amb el vent favorable es fa força bé i canviem lleugerament el recorregut per anar cap a Guissona enlloc de pujar per Tarroja on trobariem les obres de l'eix.
Aturada tècnica a la benzinera d'Agramunt per "repostar" i omplir diposits portem buits i buidar els que portem plens. Que hi farem som humans , no pas màquines !.

Al sortir de la benzinera i després d'una breu demostració pràctica de quina de les dues opcions de sortir del poble és la més ràpida el vent encara ens vé d'esquena , però poc abans d'arribar al trencall de Concabella es comença a girar i fa que arribem a Guissona una mica assedegats. Decidim parar a una font de Guissona a omplir bidons i llavors tot i no portar les coordenadades , ni tant sols estar segur de que n'hi havia un , recordem que hi ha una sèrie de catxés dedicat a les fonts de Guissona. Sense ni tant sols les coordenades , busquem una mica i ...bingo, dos tresors per manca d'un: jo trobo un "grinder d'herbetes" clandestí que algú havia amagat i en Ribi l'autèntic tresor.

Ara anem cap a Vicfred on fins el darrer moment tenim les dues opcions , baixar a Torà o continuar per Conill , que és l'opció que al final triem i que fan que arribem a Calaf a quarts de set, amb temps suficient per que el Colell vagi a fer unes ballaruques al seu carrer!.

Fotos picasa             

Track Wikiloc Calaf-Pont Suert-Benasque           

Track Wikiloc Benasque-Graus-Calaf





1 comentari: